3. nov. 2014

Huldra går Paleo-light en måned- del 1

Alle dyr vet hva som er sunt for dem - unntatt mennesket.
Rent kjøtt av alle slags dyr, egg og (spiselig) sopp er Paleo- gull.Alt av urter og naturlig krydder er topp. 


Ja takk til stort sett alt av grønnsaker (foruten belgfrukter og poteter), og det meste av frukt i moderate mengder er flott. Tommelfinger- regelen for frukt er en dagsrasjon, men man kan spise så mye grønnsaker man ønsker. 
Frø og nøtter er også toppers, men også dette i moderate mengder. Kort sagt skal kjøtt, egg og grønnsaker stå høyest på toppen av næringspyramiden i Paleo.


Hvorfor nettopp jeg går Paleo-light?

Fordi en venninne av meg utfordret en gjeng av oss med kroniske smerter og energiløshet til å teste det ut i 30 dager. Det kan ikke være annet enn sunt å ta en måned med en real bevisstgjøring av hva man putter i seg, og det sies at en del av det vi spiser bidrar til betennelser i kroppen. Om det stemmer eller ei skal ikke jeg si noe fra eller til, men med både ME (Myalgisk Encefalopati) og FM (Fibromyalgi), ser jeg ihvertfall ingen grunn til å ikke prøve. Tenk om det kan hjelpe bare bittelitt på? Tenk om.. Jeg håper også denne måneden kan føre til at jeg klarer å fortsette med et kritisk matblikk da måneden er over. Vi heier hverandre i gang via en FB-side, og inspirerer med å dele det vi lager. Jeg er da såvisst ikke alene om dette, og sier et stort takk til den flotte gjengen som er med :D


Jeg skal ut av komfortsonen med hel-og halvfabrikata, og frem med et strikt blikk på hva jeg putter i meg. Er du klar over hvor mye tilsetningsstoffer, og ikke minst sukker det er i det meste? Ta en nærmere titt på innholdsfortegnelsen på det du vanligvis handler, så ser du. Selv om coctaileffekten tilsynelatende skal ha en liten effekt i norge, tenker jeg det er greit å være litt bevisst. Ikke engang en posesuppe får slippe igjennom nåløyet denne måneden, for her skal alt lages fra bunn av. 

Jeg kaller min versjon light fordi ekte Paleo helst skal være økologisk, og jeg må være realistisk og nøye meg med det jeg finner på nærbutikken og som passer lommeboken min. Joda, det blir en tur på Meny, men for meg er det som å ta en tur til Sverige. Det er ikke dagligdags å komme seg dit, selv om det ikke er langt unna. Jeg spiser heller ikke mye kjøtt, og tilfører bønner, kikerter og ris på min meny. Man kan nemlig lage deilige kjøttboller av sånt, som selvfølgelig er kjøttfrie :) For noen år siden tok jeg en matintoleransetest som viste at jeg var fullstendig intolerant for både plommen og hviten i egg, og jeg skulle være forsiktig med mandler. Det har jeg vært de siste fem årene, så nå skal både egg og mandler testes ut.


 
Bort med stivelse som pasta, spaghetti og poteter, og bort med snop og snacks. Ingen potetgull eller ostepop på en hel måned blir beinhardt, men det er ingen grunn til å jukse, for jeg gjør det jo kun for min egen kropp sin del. Jeg finner garantert på noe annet sunt å spise som erstatning, så her skal det lages søtpotetgull, og en egen versjon av kikertsnack (ikke paleo, men jeg har det på min light-liste). Bort med sukker og søtningsstoffer, og inn med naturlige søtningsstoffer som stevia, kokossukker, ren honning og fiken. 

Melkeprodukter annet enn Cottage Cheese, Kefir og ekte meierismør må vike banen (ifølge appen Paleo Food som jeg tar utgangspunkt i), og det må alle kornprodukter også. Skal man bake bruker man nøtter og frø, så dette blir spennende. Jeg må jo bare prøve Paleo pepperkaker og sjokoksmakroner, og jeg gleder meg stort til å lage denne kakaoen. Dette steinalderbrødet gleder jeg meg vilt til å sette tennene i, og kanskje jeg lager dette smørepålegget? Det brødet må jo være himmelsk med kun grønnsaker på også. 
Det er mye man ikke skal spise, men jammen meg er det mye godt man kan lage også. Min utfordring er den energien jeg ikke har, så det må ikke bli lange tiden på kjøkkenet. Jeg har tidvis ikke annen energi enn til å slenge en poserett i stekepannen eller en pizza i ovnen, så derfor har jeg i rolig tempo forvellet grønnsaker og sopp, og stekt opp kylling i biter i forberedelsesperioden og stappet i fryseren. Oh yes, jeg er klar- og i gang. 1. november var nemlig startdatoen :D

Vil du lære mer om hva Paleo er?


Alle bilder er lånt fra det store verdensvevet, og innlegget er på ingen måte sponset. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men du liker vel ikke olivenolje?

Huldra sa...

Det stemmer det, så derfor spiser jeg det heller ikke. Jeg bruker Ybarra raps med litt olivenolje i. Da smaker man det ikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...