2. jul. 2013

Halvåret i fiksjonens verden

Å lese er for hjernen hva mosjon er for kroppen.

Joseph Addison
 
 

 
Er du glad i bøker? Hvilken sjanger velger du deg?
 
 
Jeg elsker å lese. Gammelt, nytt, fiksjon, virkelighet, lærdom.
Jeg blander gjerne både søtt, salt og syrlig.
 
I løpet av dette halvåret har jeg lest alt fra familiedrama med krydret stemme i Indias datterNatascha sin utrolige kamp mot sin kidnapper, og den ytterst merklige historien om forfatteren som ble friskere og mer levende av å skrive i boken Monstermenneske.
Sneglene kryper inn under dørsprekkene i en kystby i Frankrike og lager sleipe spor, og jeg har møtt jusstudenten som gir opp studiet, og får en ny interesse for livet da han møter en ung voldtatt pike i Muslingene. Faustynas elskere bød på en heller smule tørr politisk satire.
Jeg har virkelig blåst støvet fra innerst i bokhyllen hjemme, og lånt noen interessante bøker på biblioteket.
 

 
Nok et familiedrama med stram hånd i Spillets Herre, der jeg leste så det freste meg kjapt gjennom begge bøkene. Denne historien tiltalte meg godt. I god kvinnelig Hitchcock stil tas vi med på en tur til en aldrende rik kvinne, som leier inn en Tromp l`oeil maler for å dekorere hagestuen der dattern skulle gifte seg. Kvinnen lever på en løgn og et minne som ikke lar seg male over.. Fransk Åpning skulle være en dristig, erotisk og reflekterende roman, men den fikk litt for stor gjesp-faktor hos meg.
 
Det bød på skikklig blodig intrigefylt krim i bøkene Avtale i blod, der stakars Stewart tar seg vann over hodet da han under en fuktig kveld på et fly avtaler at han og sidekameraten skal ta livet av hverandres koner. Boken Hjertehøst er virklig verdt en titt. Maken til god oversikt over hva som skjer på en operasjonssal skal man lete lenge etter. Det var såvisst ikke vanskelig å trå inn i det sterile rommet og bli med på hjerteoprasjon- der ingenting er som det ser ut til.
 
Buddhismen, og tro i seg selv er spennende temaer, så første del av en serie bøker om dette er snart ferdiglest. Psykologi har også alltid fascinert, og tidvis møter man på de litt spesielle menneskene i samfunnet. De misforståtte som egentlig bare vil bli elsket, men som ikke har empti nok til å kunne elske på ekte selv; -Psykopatene blant oss. Å lese om psykopater er skremmende lesning, men alle burde faktisk finne seg en bok om temaet, for de lever virklig iblant oss- i større og mindre grad.
 
Så var det den rare lystløgneren av en gammel dame i ørknen da, Daisy Bates. Ingen har fortsatt helt klart å samle trådene fra denne tilsynelatende sofistikert kvinnen, som viet halvparten av livet sitt til å studere aboriginernes levevis og språk i Sør- Australia.
 Jeg elsker å fordype meg rolig og lenge i en god bok, og jeg vil fortsette å tråle bokhyllene til støvet er borte, og historiene lever videre i fantasien min. Ser du en bok du kunne tenke deg på noen av bildene mine, så si ifra. Jeg rydder de frem, og selger de videre til nye eventyrere, men du må være kjapt ute, for er den ferdiglest anses den som rot som må bort- fort ;)

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...